خولنجان، خولنجون یا قولنجان هر کدام را بگویی درست است. ریشهای تند و تیز که بو و مزه ای شبیه به زنجبیل دارد. در واقع هر دو از یک خانواده هستند و خواص و ویژگی هایی مشابه یکدیگر دارند. خولنجون را می توانید هم در دمنوش و چایی بیاندازید و هم به عنوان یک ادویه حرفه ای از آن استفاده کنید.
خولنجان چیست؟
خولنجان گیاهی دارویی از خانواده زنجبیلیان است که طعمی تند و عطری دلپذیر دارد. ریشه آن شبیه به زنجبیل است و در طب سنتی آسیایی بهویژه چینی و هندی کاربرد فراوانی دارد. این گیاه به دو نوع عمده تقسیم میشود: خولنجان کوچک و خولنجان بزرگ که هر دو نوع، خواص درمانی فراوانی دارند و در آشپزی نیز بهکار میروند.
طریقه مصرف خولنجان
خولنجان را میتوان بهصورت پودر، دمنوش، عصاره یا حتی بهصورت تکههای خشکشده مصرف کرد. برای بهرهبردن از خواص داروییاش، معمولاً از آن در تهیه دمنوشهای گیاهی یا ترکیب با عسل استفاده میشود. همچنین در غذاهای سنتی جنوب شرق آسیا مانند کاری و سوپها، از خولنجان به عنوان ادویه استفاده میکنند.
پودر خولنجان برای چی خوبه؟
پودر خولنجان برای تقویت سیستم گوارش، رفع نفخ، بهبود سردی معده، و تسکین دردهای مفصلی بسیار مفید است. به دلیل خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی که دارد، مصرف منظم آن میتواند به تقویت ایمنی بدن و بهبود گردش خون کمک کند. همچنین برای بهبود میل جنسی و رفع خستگی نیز توصیه میشود.
خولنجان (ریشه ای با طعم به نسبت تند و تیز مانند زنجبیل) تقویت سیستم ایمنی، ضد میکروب طبیعی و مفید برای پوست، تقویت کننده عملکرد مغز، رفع حالت تهوع، بهبود سیستم گوارش، افزایش دهنده تعداد و حرکت اسپرم است. بهبود گردش خون از مهمترین خواص ریشه است که موجب سلامت قلب و رگها میشود و از رسوب چربی و کلسترول جلوگیری میکند. همچنین برای افرادی که دچار بیماری کلسترول بالا هستند نیز مفید است زیرا بهبود گردش خون در رگها باعث کاهش سطح چربی بد LDL خواهد شد و رسوب زدایی هم میکند.
خولنجون چه مزه است؟
مزه خولنجون شباهت زیادی به زنجبیل دارد. کمی تند فلفلی است و تهمزه بسیار کم شیرین دارد. پوست به نسبت صافتر و گوشتی سفتتر از زنجبیل دارد و برش آن برعکس زنجبیل آسانتر از رندهکردن است و برای استفاده به عنوان ادویه باید در مخلوط کن یا میکسر خانگی آن را پودر کنید. (به راحتی در میکسر پودر میشود)
خواص خولنجان با عسل
ترکیب خولنجان با عسل یک ترکیب قوی ضدباکتری، ضدویروس و تقویتکننده است. این مخلوط برای درمان گلودرد، رفع سردی بدن، افزایش انرژی و بهبود عملکرد جنسی کاربرد فراوانی دارد. همچنین برای پاکسازی بدن از سموم و بهبود عملکرد کبد نیز مفید است و میتواند در فصول سرد سال، از بروز سرماخوردگی پیشگیری کند.
دمنوش خولنجان
دمنوش خولنجان یک نوشیدنی گرم، معطر و تقویتکننده است که برای رفع نفخ، گرمکردن معده، تسکین دردهای عضلانی و افزایش نشاط بسیار کاربرد دارد. این دمنوش بهویژه برای افرادی که دچار سردی بدن یا ضعف گوارشی هستند، گزینهای طبیعی و مؤثر بهشمار میرود. همچنین میتواند در کاهش التهابات بدن مؤثر باشد.
طرز تهیه دمنوش خولنجان
برای تهیه دمنوش خولنجان، کافیست یک قاشق چایخوری پودر یا چند برش از ریشه خشکشده خولنجان را در یک لیوان آب جوش بریزید و اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دم بکشد. سپس میتوانید آن را صاف کرده و با کمی عسل یا لیمو میل کنید. این دمنوش بهتر است در حالت گرم و بهصورت تازهدم مصرف شود.
ترکیب دارچین و زنجبیل و خولنجان
ترکیب دارچین، زنجبیل و خولنجان یک فرمول قدرتمند برای تقویت سیستم ایمنی، بهبود گردش خون، گرمکردن بدن و افزایش انرژی است. این ترکیب برای افرادی که طبع سرد دارند یا دچار بیحالی، مشکلات گوارشی یا دردهای مزمن هستند، بسیار مؤثر است. میتوان این سه ماده را بهصورت پودر مخلوط کرد و در چای یا دمنوش به کار برد.
ارزش غذایی در هر ۱۰۰ گرم
ریشه یا ریزوم مقدار بسیار کمی کالری دارد که می توان با خیال راحت به رژیم غذایی اضافه کرد. هر ۱۰۰ گرم دارای ۷۱ کالری است که به بیان بهتر هر اسلایس یا برش از این ریشه برای استفاده در غذا یا دمنوش کالری زیادی ندارد.
- انرژی 71 کالری
- کربوهیدرات 15 گرم
- پروتئین 1 گرم
- چربی 1 گرم
- فیبر 2 گرم
- ویتامین سی 6 گرم
- ویتامین آ 2 گرم
ویتامینها نقش اساسی در سلامت بدن و مبارزه با التهابات و بیماریها دارند. ویتامین A برای سلامت چشم و بینایی و ویتامین C برای تقویت ایمنی بدن مفید است. مبارزه با رادیکالهای آزاد و جلوگیری از سرطان و کاهش التهابات برعهده آنتیاکسیدانها و فیتونوترینتها است.
خولنجان ادویهای درمانگر
در اکثر غذاهای تایلندی، مالزی و چینی از خولنجون به عنوان ادویه اصلی غذا استفاده میشود. در برخی از ادویههای ترکیبی مانند برخی از ادویههای کاری، سوپ و خورشتی از این ریزوم برای طعمدهی و ایجاد طعم فلفلی خاص به جای زنجبیل استفاده میشود.
پلیفنولها، آنتی اکسیدانهای قوی هستند که تاثیر زیادی در تقویت حافظه و جلوگیری از آلزایمر دارند که معجزهای برای بیماران دیابتی و چربی به حساب میآیند زیرا باعث کاهش سطح قند خون و کلسترول بد ال دی ال در بدن میشود.
خولنجان را میتوانید به صورت ورقههای نازک در پخت انواع خورشت، خوراک، سوپ، آش و حتی پلو استفاده کنید. اسلایس نازک یا تکههای کوچک به خوبی در غذا نرم میشود و میتوانید آن را میل کنید یا در هنگام سرو غذا خارج کنید (مانند هویج پخته نرم میشود) اما بسته به سلیقه و ذائقه میتوانید مثل چوب دارچین در انتهای پخت خارج کنید.
خولنجان خواص
خولنجان دارای خواصی همچون ضدالتهاب، ضدباکتری، ضدنفخ، تقویتکننده حافظه، بهبوددهنده گوارش و محرک قوای جنسی است. همچنین در طب سنتی برای تقویت قلب، رفع سردی مزاج، کمک به درمان آسم و سرفههای مزمن نیز کاربرد دارد. استفاده از خولنجان بهویژه در افراد با طبع سرد توصیه میشود.
خولنجان برای چی خوبه؟
خولنجان برای بهبود هضم، کاهش نفخ، رفع سردی معده، تقویت قوای جنسی، تسکین دردهای مفصلی، افزایش انرژی بدن و حتی کمک به درمان عفونتهای ویروسی مفید است. همچنین برای افرادی که دچار سرمازدگی مزمن یا ضعف عمومی هستند، یک گیاه تقویتی عالی بهشمار میرود.
خولنجون مبارز قوی با سرطان
مطالعات اولیه پزشکی نشان داده که دمکرده (دمنوش) و حتی استفاده در غذا از این ریشه برای از بین بردن سلولهای سرطانی روده بزرگ، سینه، پوست، مجاری صفراوی و کبد مفید است و در بسیاری موارد باعث جلوگیری از این امراض خواهد شد، اما در نظر داشته باشید که هنوز این موضوع به اثبات قطعی نرسیده و در حد آزمایشات اولیه است و به عنوان یک درمان قطعی از آن استفاده نکنید.
خواص سلامتی مصرف خولنجان
ریشه دارای خواص ضد عفونی و پاک کنندگی قوی است. از بین بردن بعضی از باکتریهای موجود در مواد خوراکی با اضافه کردن این ادویه به غذا ممکن میشود. این گیاه قوی و توانا علاوه بر حذف باکتریها از زخم معده و آسیب باکتریها جلوگیری میکند.
- کاهش درد معده
- بهبود مشکلات گوارشی
- تقویت حافظه
- کمک به درمان آرتریت
- کاهش چربی خون
- درمانگر طبیعی بیماری تنفسی
- بهبود گردش خون
- ضدعفونی کننده بدن
ریشه خولنجون در ادویههای ترکیبی استفاده نمیشود اما می توانید با تهیه آن به صورت تک در پخت مرغ و انواع گوشت برای کم کردن بوی بد آنها استفاده کنید. ریشهها به راحتی با یک چاقو خانگی برش داده می شوند و میتوانید پس از تکه کردن آن به ابعاد مختلف هرچقدر که نیاز دارید استفاده کنید.
خواص خولنجان
- طبع گرم و خشک
- بهبود گردش خون
- مبارزه با سرماخوردگی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود سلامت قلب و مغز
- کاهش کلسترول بد خون
- بهبود درد های مفصلی مانند زانو و کمردرد
- تقویت حافظه در صورت استفاده مداوم
استفاده به عنوان دمنوش و یا ادویه تفاوتی ندارد اگر از این نوشیدنی به صورت مداوم و البته که متعادل استفاده کنید، به بدن خود کمک بزرگی کرده اید زیرا باعث از بین بردن کلسترول بد خون و سم زدایی کامل بدن شده اید.
مقدار مناسب برای هر لیوان دمنوش چیزی حدود نصف بند انگشت از خولنجون است و در صورت استفاده به عنوان ادویه برای غذایی که آب دارد و می پزد همان میزان دمنوش و اگر رنده می کنید نصف قاشق چای خوری مناسب است.
ترکیبات ضد التهابی قوی تاننها و فلاونوئیدها که آنتی اکسیدانهای قوی هستند به بدن برای درمان طبیعی و خود خواسته بیماریها و امراض کمک میکنند. بهبود درد مفاصل و استخوانها از جمله مواردی است که این ریشه در بهبود و تسکین آن نقش ایفا میکند.
کاربرد خولنجان در آشپزی و پخت و پز
سوپ و غذاهایی که مرغ در آنها استفاده میشود، بهترین خوراکیها برای اضافه کردن خولنجان است. ترکیب طعم مرغ و این ریشه خوراکی بسیار لذیذ است، اما پیشنهاد میشود تا مقدار کمی اضافه کنید تا طعم مرغ را نگیرد ا(عطر و مزه بسیار قوی مانند زنجبیل دارد). یک برش بسیار نازک برای یک سوپ مرغ دونفره کافیست.
خورشت کاری که ترکیب ادویههایی با طبع گرم و مرغ است دیگر خوراک خوشمزهای است که برای اضافه کردن آن غذا مزهای بهتر میگیرد.
اگر سردی کرده یا ناهار ماهی خورده کردهاید یک برش را به چای اضافه کنید و پس از غذا میل نمایید. طبع گرم ریشه باعث تنظیم طبع بدن خواهد شد.
عوارض مصرف زیاد خولنجان
این گیاه مانند تمام ادویهها و دمنوشها اگر به اندازه و درستی مصرف شود هیچ گونه عوارضی ندارد. برشهای کوچک در غذا و دمنوش و مصرف روزانه هیچ معنی ندارد اما مصرف بیش از حد مخصوصا برای افرادی که با مصرف ادویههای گرم دچار حساسیت میشوند، توصیه نمیشود.
استفاده برای بانوان باردار، شیرده و کودکان بهتر است با مشورت پزشک باشد.
خرید خولنجان را میتوانید در کادر بالا صفحه با انتخاب وزن مورد نظر انجام دهید، سفارش خرید خود را ثبت کنید. قیمت پس از انتخاب وزن نمایش داده نخواهد شد.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.