بعد از زردچوبه، زعفران، هل و فلفل سیاه رتبه پنجم برای میخک است. این رتبه هم برای میزان محبوبیت و هم برای میزان استفاده است. شاید بگویید که کمتر کسی را دیده اید که بگوید از گل میخک به تنهایی استفاده کرده است اما بدانید در تمام ادویههای ترکیبی بدون شک میخک وجود دارد.
دانه میخک خشک چه مزه است؟
آبنبات دارچینی را تصور کنید عطر و مزه را بیشتر کرده و کمی رگ تلخی و تندی خاص به آن اضافه کنید. این تندی مانند تندی فلفل نیست که سوزش در دهان و معده ایجاد کند، بلکه تندی عطر و غلظت بالا طعم است که در دهان جاری میشود. ادویه تند و گرم خاص با عطر و طعم شدید که همزمان مزه تند، شیرین و تلخ در دهان احساس میشود. قطعاً توضیح و تصور سخت است و تا زمانی که آن را تجربه نکنید متوجه نخواهید شد.
مزهای که باعث خوشبو شدن دهان میشود و به همین دلیل است که در اکثر کشورهای جنوب آسیا یک دانه میخک را مانند آدامس برای خوشبو شدن دهان میجوند.
هنگامی که دانه را در دست میگیرید تا بو کنید تازگی پیچیدهای را حس میکنید که قطعاً جذب آن خواهید شد. اکثر افراد برای توصیف مزه از جوز هندی و دارچین یاد میکنند. مزه ترکیبی از این دو ادویه که به شدت محبوب و پرطرفدار هستند.
میخک خشک شده عطر زیادی دارد. میخک ادویه و دمنوشی با رایحه ای دوست داشتنی. به همین دلیل توصیه میشود اگر به عنوان دمنوش استفاده می کنید مقدار کمی دم کنید و اگر از آن به عنوان ادویه استفاده میکنید یک دانه میخک برای طبخ غذا برای 2 تا 4 نفر کافیست. دلیل دوم برای کم استفاده کردن از آن در چای و غذا طبع بسیار گرم است. خوراکیهایی با طبع گرم برای بدن مفید است اما زیادهروی در آن احتمال کهیر را افزایش میدهد.
اگر گرم مزاج هستید در مصرف چای میخک زیاده روی نکنید.
ارزش غذایی دانه میخک در یک قاشق چای خوری حدود ۲ تا ۳ گرم
- کالری 6 کیلوکالری
- کربوهیدرات 1 گرم
- فیبر 1 گرم
- منگنز 55%نیاز روزانه بدن
- ویتامین K معادل 2% نیاز روزانه بدن
- کلسترول 0
منگنز ماده معدنی ضروری بدن که تاثیر مستقیم آن برای سلامت مغز و بهبود عملکرد آن است. این مادهغذایی به استحکام استخوانها و تنظیم هورمونهای جنسی زنان و مردان کمک میکند و از همه مهمتر در تنظیم سطح چربی و جذب کلسیم نقش اساسی دارد. هر دو گرم میخک میتواند ۵۵ درصد نیاز روزانه منگنز بدن را تامین کرده که بسیار مفید و عالی است. استفاده از در پخت غذا و مصرف به عنوان دمنوش و یا حتی میل کردن یک دانه در روز میتواند به مرور منگنز را در بدن افزایش دهد.
میخک دانهای خاص غنی از فایده
منبع عالی از بتاکاروتن در بدن که تبدیل به ویتامین A میشود و به شدت برای چشم و بینایی مفید است. فلاونوئیدها ترکیبات مختلف و طبیعی هستند که در این گل خشک شده وجود دارد. آنتی اکسیدانی قوی که به بدن برای جلوگیری از آلزایمر و زوال عقل، بیماری قلبی، سرطان و دیابت کمک میکند و از سلولهای بدن در برابر آسیبهای اکسیداتیو حمایت و حفاظت میکند. تقویت سیستم عمومی بدن نتیجه عملکرد بتاکاروتن، فلاونوئید و دیگر آنتی اکسیدانهایی است که در این دانه قهوهای رنگ وجود دارد.
جلوگیری از زخم معده یا بهبود زخم
یکی از اتفاقاتی که بعد از خوردن میخک در سیستم گوارش میافتد غلیظ شدن مخاط معده است. با ضخیم شدن لایه مخاطی امکان ایجاد زخم برجداره معده کمتر میشود. پس اگر مبتلا به زخم معده هستید میتوانید با مصرف هفتگی دمنوش میخک به بهبود زخمها کمک کنید (اگر تحت درمان هستید حتما با پزشک در این مورد مشورت کنید).
سلامت دهان و دندان
شاید شنیده باشید که میگویند اگر دچار دندان درد شدید یا عفونت لثه گرفتید یک یا دو عدد میخک را به آرامی بمکید. “مسکن قوی و از بین برنده عفونت” این گفته صحت دارد، اما یک درمان کامل نیست. میتوان از آن به عنوان درمان مقطعی یادکرد. خاصیت ضدباکتریایی موجود در این دانه باعث کاهش عفونت میشود و حتی از آن جلوگیری و پیشگیری هم میکند. اگر دقت کنید در اکثر دهانشویهها از میخک استفاده شده است.
دیگر خواص…
- تنظیم قند خون
- مبارزه با سرطان
- از بین برنده سرفه
- بهبود ناراحتی گوارشی
- تقویت و حفاظت از کبد
- جلوگیری از پیری زودرس
- جلوگیری از پوکی استخوان و تقویت بنیه
- افزایش حس سیری در بین وعده های غذایی
استفاده از میخک برای از بین بردن لارو حشرات در برنج و حبوبات
یک باور قدیمی است که میگوید: “اگر چند دانه میخک را در گونی برنج یا حبوبات بگذارید حشرات را دور کرده اید و بستر تشکیل لارو و تولید مثل را از بین برده اید”. تحقیقات این موضوع را تا حد زیادی ثابت کرده است، زیرا عطر تند و ماده ای به نام اوژنول (روغن میخک) باعث جلوگیری از تجمع حشرات میشود، اما دقت داشته باشید که اگر کیسه برنج را حشره زده باشد (به اصطلاح جوجه زده باشد) نمیتوانید تنها با چند دانه میخک موضوع را حل و فصل کنید و صرفاً از زیاد شدن آن جلوگیری میکنید.
پس به محض خرید گونی جدید برنج یا حبوبات حتماً از همان ابتدای کار میخک را به آن اضافه کنید. این دانه به عنوان سم طبیعی حشرات است که هیچ آسیبی به بدن میرساند و از همه مهمتر برخلاف سیر بر روی عطر و طعم برنج و حبوبات اصلا تاثیر ندارد.
موارد منع مصرف
- بانوان باردار
- بانوان شیرده
- کودکان
- افراد با اختلالات خونریزی
- افرادی که قصد عمل جراحی دارند
طبع میخک بسیار گرم است و ممکن است مصرف آن برای بانوان باردار مضر باشد. خطر سقط جنین در ماههای ابتدایی و زایمان زودرس در ماههای پایانی نتیجه مصرف دمنوش میخک است. همین طبع گرم میتواند در بانو شیرده باعث گرمی زیاد شود که جوش، کهیر یا اختلالات کبدی و گوارشی در نوزاد حاصل آن باشد.
اوژنول یا روغن موجود در دانهها سرعت لخته شدن خون را کم میکند. اگر عمل جراحی در پیش دارید یا دچار اختلالات خونریزی هستید، یا دیابت شدید دارید که زخم به راحتی بسته نمیشود بهتر است حتماً مصرف را به صفر برسانید.
نکته) میزان وجود میخک در ادویههای ترکیبی کم است و نیاز به حذف مصرف نیست و صرفاً با قطع دمنوش میتوانید از موارد گفته شده به راحتی عبور کنید.
موارد مصرف میخک
- طعمدهنده چای سیاه
- به عنوان دمنوش تک یا ترکیبی
- استفاده به عنوان طعمدهنده لاته
- طعمدهنده غذاهایی با گوشت قرمز
- ادویه تند و خاص برای برخی ترشیها
- چاشنی خاص اسموتی و پای سیب و پای کدو تنبل
قیمت میخک اصل
فروشگاه عطاری مطاری عرضه کننده بهترین چوب (گل) میخک در وزن های مختلف است که می توانید به راحتی با انتخاب وزن دلخواه و افزودن به سبد خرید در تهران یک روز کاری و شهرستان نهایتاً ۳ یا ۴ روزه کاری درب منزل بسته را تحویل بگیرید.
خرید میخک و فواید مصرف
- تقویت کننده مغز
- ضد سرطان
- تقویت کننده کبد و کلیه
- تقویت کننده قوایجنسی
مصرف بیش از حد روزانه میخک باعث آسیب رسانی به کبد و کلیه میشود و عملکرد روده را تحت تاثیر قرار میدهد حتی در برخی موارد باعث بیهوشی می شود.
اگر به عنوان چای استفاده میشود، میزان استاندارد برای هر فرد یک الی دو دانه است که در نیم لیتر آب باید دم بکشد.
ترکیب دمنوش میخک
شما می توانید با یک یا چند گیاه میخک را ترکیب کنید. بهترین مزه در صورتی است که با یک و یا تعدادی از این گیاهان ترکیب شود…
- هل
- دارچین
- چای سفید
- چای سبز
- چای سیاه
- گل بابونه
میخک ادویهای تمام عیار
در اکثر ادویهها ترکیبی حضور میخک حس می شود. مقدار بسیار کمی از این دانه باعث می شود تا عطر و طعم غذا دگرگون شود. اگر از ادویههای ترکیبی استفاده نمی کنید به شما پیشنهاد میکنیم تا در حین طبخ غذا یک دانه میخک را در قابلمه بیاندازید. شما با معجزه تفاوت مزه و عطر روبه رو هستید.
در انواع پلو مانند کلم پلو، هویج چلو و ته اندازها نبود میخک به شدت حس میشود. اگر از بوی زهم میگو، گوشت گوساله، گوسفند، مرغ، بوقلمون، شتر و شترمرغ بیزارید حتما در حین پخت از میخک غافل نشوید.
در غذاهای آبکی میتوانید در اواسط پخت اضافه کنید و در خوراکهایی که باید گوشت و پیاز و سایر مواد را تفت دهید، میتوانید از همان ابتدا در ماهیتابه بیاندازید.
حرارت باعث می شود تا عطر و خاصیت آن کاملا به خورد مواد برود.
شما می توانید خرید میخک را در وزن های 20 و 50 و 100 و 250 گرم و نیم کیلو از کادر بالا ثبت کنید. قیمت میخک نیز در زیر کادر وزن مشخص است.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.