معجزه دمنوش

کاشت زردچوبه در خانه

کاشت زردچوبه در خانه

زردچوبه ادویه پرکاربرد ما ایرانیان است. این ادویه را می توانید به صورت سالم و دانه‌ ای تهیه کنید و در خانه آن را آسیاب و پودر کنید. زردچوبه از نظر طعم و مزه بسیار یادآور زنجبیل است که آن هم به خاطر مزه تلخی است که در هنگام جویدن آن در دهان احساس می شود.

پرورش و کاشت زردچوبه خانگی

کاشت و پرورش زردچوبه آسان است. نیازی به نور زیاد خورشید نیست و از طرفی نیازمند آبیاری مداوم و زیاد هم نخواهد بود. فقط شما باید یک ریزوم از زردچوبه داشته باشید.

ریزوم یا زمین ساقه اصطلاحی در گیاه شناسی است که به ساقه های زیرزمینی بعضی از گیاهان که رشد افقی دارند اطلاق می شود. برای کاشت کافی است تا ریزوم زردچوبه را خریداری کنید و در یک گلدان کوچک نگهدارید تا بین ۶ تا ۱۰ ماه صبور باشید.

آماده سازی ریزوم یا زمین ساقه برای کاشت

بهترین فصل برای کاشت زردچوبه زمستان است. با کاشت در یک گلدان در محیط خانه مرحله اولیه تمام می شود. سرعت جوانه زدن بسیار کند است و برعکس بسیاری از گیاهان حداقل ۵ و نهایتا ۶ ماه زمان نیاز دارد تا جوانه زدن را آغاز کند. فصل گرما مناسب ترین زمان برای جوانه زدن است.

  • اگر می ‌خواهید زردچوبه را در باغچه بکارید دقت کنید که حتماً سرما تمام شده باشد.
  • اگر میخواهید مراحل کاشت را در گلخانه انجام دهید، سطح رطوبت باید زیاد باشد.
  • ریشه زردچوبه در دمای پایین ۱۰ درجه سانتیگراد از بین می رود.

خرید پودر زردچوبه آسیاب شده

کاشت زردچوبه در گلدان

جنس گلدان می تواند سرامیک چینی و یا حتی پلاستیکی باشد. مهمتر از آن جنس ابعاد و فضایی است که در اختیار گیاه قرار داده می شود. پس از گذشت پنج ماه ریزوم به شدت ریشه دوانده و نیازمند فضایی به نسبت بزرگ است به همین دلیل توصیه می ‌شود از گلدان‌ هایی استفاده کنید که عمق و قطر حدود ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر داشته باشند.

زه کشی گلدان مهم است، وجود سوراخ های متعدد برای خارج شدن آب در هنگام آبیاری به افزایش سلامت ریشه کمک می‌کند و از خراب شدن آن جلوگیری می نماید.

ریزوم ممکن است با ساقه باشد

اگر ریزوم خریداری شده به همراه ساقه بود، دقت کنید که حتماً آن را جدا و برش دهید. ساقه آن بخشی است که بر روی پوست آن پرزها و موهایی رشد کرده و از نظر ظاهری این تفاوت با زمین ساقه به خوبی مشهود است.

برش ریزوم به بخش های کوچکتر و قرار دادن در گلدان های مختلف هیچ ایرادی ندارد.

برش ریزوم های زردچوبه

پس از جدا کردن ساقه از ریزوم، اینک باید ریزوم ها را به قطعات کوچک‌تر برش دهید این کار باعث می شود تا هر قسمت دو یا سه جوانه بزند.

نحوه کاشت در خاک

جنس خاک مناسب برای رشد زردچوبه اسیدی است اما شما باید از خاکی استفاده کنید که کمی قلیایی هم باشد. پس بهترین بازه PH برای رشد این گیاه شیش تا هشت است.

پس از آماده سازی خاک باید آن را درون گلدان بریزید، نیمی از ارتفاع مدنظر را از خاک پر کنید. با دست کمی خاک را قاطی کنید تا به بهترین شکل در گلدان جای گیرد.

ریزوم را در مرکز خاک بگذارید

گلدان را تا نصف از خاک پر کنید، الان نوبت به چیدن ریزوم ها در گلدان است. برای قرار دادن دقت کنید که اگر بر روی ریزوم ها دندانه یا جوانه هایی قرار دارد آنها را به سمت بالای گلدان بگذارید.

شما با این کار پیدا کردن مسیر جوانه زدن و خارج شدن از خاک را آسانتر کرده اید.

گلدان را با خاک پر کنید

بعد از قرار دادن گیاه در خاک آخرین مرحله کاشت، پر کردن فضا با خاک است. البته می توانید مقدار بسیار کمی کود یا کمپوست به خاک اضافه کنید اما به دلایل مسائل بهداشتی و تغذیه توصیه نمی شود، زیرا ممکن است حساسیت زا باشد و در سیستم گوارش فرد مشکل ایجاد کند.

با دست خاک را در تمام نواحی پخش کنید و چیزی حدود ۱ تا ۲ سانتی متر از بالای گلدان را خالی بگذارید.

مرطوب نگه داشتن محیط

فضای مناسب برای رشد و جوانه زدن ریزوم، هوای مرطوب است. پس باید فضا را مرطوب نگه دارید. اگر در گلدان عملیات کاشت را انجام داده اید با پیچیدن کیسه به دور گلدان و گره زدن آن کار تمام است.

دقت کنید که اگر در گلدان کاشته اید نیازی نیست تا کیسه را محکم ببندید یا پلمب کنید. رفت و آمد هوا و چرخش برای گیاه یک نیاز و ضرورت است.

اگر در گلخانه نگهداری می کنید که فضای بسیار عالی و ایده آل برای کاشت را فراهم کرده اید. اگر هیچ کدام از دو روش را اجرایی نکرده و زردچوبه را در خاک باغچه کاشته اید، باید دقت کنید که هر روز به آن آب بدهید.

نگهداری در مکانی گرم

پس از کاشت در خاک و بستن کیسه، تنها نیاز گیاه گرما است. دقت کنید که دمای ایده آل برای رشد چیزی بین ۲۱ تا ۳۵ درجه سانتیگراد است. اگر دما زیر ۱۰ درجه برسد قطعاً گیاه خواهد مرد و دیگر اثری از جوانه زدن نخواهید دید.

برای گرم کردن گلدان در محیط خانه می توانید در طول روز از نور خورشید استفاده کنید و شب ها با روشن گذاشتن چراغ مطالعه گرمای مورد نیاز را تامین کنید. وجود نور خورشید خیلی الزامی نیست و نگران نبود نور کافی در منزل نباشید. گیاه در این حالت تنها به گرما و رطوبت نیاز دارد تا نور خورشید.

خرید پودر زردچوبه آسیاب شده

آبیاری هر ۲ تا ۳ روز

رطوبت و خاک در گرما ممکن است بین ۲ تا ۳ روز دوام داشته باشد به همین دلیل پیشنهاد می‌شود تا در فواصل زمانی دو تا سه روز گلدان را آبیاری کنید. اگر رطوبت خاک زودتر از دو روز از بین رفت آبیاری روزانه هم ایرادی ندارد.

در حالت دیگر در صورتی که پس از گذشت سه روز هنوز هم خاک خیس بود نیازی به آبیاری مجدد نیست و فقط کمی سطح خاک را با اسپری آب پاشی کنید.

۶ تا ۱۰ ماه این روند را ادامه دهید

زردچوبه گیاهی است که مرحله جوانه زدن آن به کندی رخ می دهد. شما باید روند آبیاری مداوم و مرطوب نگهداشتن محیط را چیزی بین ۶ تا ۱۰ ماه ادامه دهید. پس از گذشت این مدت ساقه ای باریک از خاک خارج می شود در این حالت دیگر نیازی به کیسه نیست و آن را جدا کنید.

طول ساقه زردچوبه چیزی بین ۱۶ تا ۲۰ سانتیمتر رشد خواهد کرد که به مرور به یک گیاه بالغ تبدیل خواهد شد.

تعویض گلدان پس از رشد جوانه

پس از رشد اولیه ساقه باید گلدان برای رشد بهتر و سریعتر تعویض شود. برای پر کردن گلدان بزرگتر از خاک قبلی به همراه مقداری خاک جدید استفاده کنید. اگر گلدان اولیه پلاستیکی است با برش گلدان می توانید به راحتی زردچوبه را از خاک خارج کنید.

در صورتی که گیاه در باغچه است نیازی به جابجایی نیست و فقط در گلدان تعویض مکان لازم است. در این شرایط برگ ساقه زردچوبه به نور خورشید نیازمند است.

جانمایی گلدان برای نور خورشید و سایه

نور خورشید اگر مستقیم باشد، باعث سوختگی برگ های جوان خواهد شد. بهترین فضا برای نگهداری گلدان گوشه ای از حیات است که آفتاب و نور غیر مستقیم وجود دارد و اگر در خانه نگهداری می کنید پشت پنجره ای که پرده نازک دارد فضای مناسب برای نگهداری است.

آبیاری منظم گیاه

زردچوبه مانند قبل نیازمند رطوبت و گرما است. خاک را مرتباً چک کنید تا رطوبت کافی داشته باشد. هر دو تا سه روز یک بار خاک را خیس کنید. مراقب باشید تا گیاه بر اثر نور زیاد یا کمبود آب خشک نشود. فشار آب نیز برای آبیاری بسیار باید کم باشد تا باعث آسیب دیدن برگ و ساقه ظریف و جوان نشود.

گیاه را مرتباً چک کنید

هر گونه تغییر رنگ یا ظاهر گیاه نشانه آسیب دیدگی است. باید مراقب باشید تا صدمه‌ای به گیاه وارد نشود. استفاده از کود های طبیعی که برای انسان ضرر نداشته باشد برای دفع بیماری ها و قارچ ها در گیاه بسیار مناسب است.

پودر زردچوبه خود به عنوان یک دافعه طبیعی قوی است و می توانید از آن بر روی سطح خاک بریزید. محیط طبیعی خارج از خانه باعث می ‌شود تا در اکثر موارد آلودگی‌ ها کمتر پخش شوند یا گیاه دچار آسیب نشود.

گیاه زردچوبه به شخصه برای حشرات جذابیتی ندارد و می‌ توان گفت از این حیث گیاهی مقاوم و پایدار است که می ‌توان به عنوان یک مزیت بزرگ آن را برشمرد.

برداشت و تکمیل روند

بعد از گذشت دو تا سه ماه از رشد، ریزوم های اولیه زردچوبه هم در میان ریشه در خاک به خوبی رشد کرده است. دقت کنید که در این بازه ی زمانی اگر برگ ها و ساقه شروع به قهوه ای شدن کردند حتماً قلم زردچوبه را از گیاه جدا کنید. گیاه در این مرحله به نهایت رشد خود رسیده و آماده برداشت است.

در صورتی که به محض تغییر رنگ برداشت را آغاز نکنید، باعث می‌ شوید تا ثمره آسیب دیده دچار پوکی از درون بشود زیرا دیگر آب و مواد مغذی به آن نمی ‌رسد و خراب می ‌شود پس تاریخ ها را به درستی رعایت کنید.

برش ساقه و برداشت محصول

ساقه های گیاه را از فاصله ۷ سانتی متر از خاک با قیچی باغبانی (قیچی تیز و مخصوص برش ساقه) برش دهید ساقه را جدا کنید. زمان دسترسی به ریشه و ثمره درون خاک است. به آرامی خاک را کنار بزنید و برگ ها را می ‌توانید خشک کنید و به عنوان کود برای دفعات بعد نگهداری و استفاده کنید.

جدا کردن ریزوم و شستشو

ریزوم ها را از ثمره گیاه جدا کنید. هر یک را جداگانه بشویید به هیچ کدام از گیاهان در طول شستشو فشاری وارد نکنید و به آرامی این کار را دنبال کنید. آب گرم به خوبی گلوله‌ های خاک را از سطح گیاه برمی دارد.

نگهداری در یخچال یا کاشت مجدد

ریزوم گیاه را می توانید تا ۶ ماه در یخچال نگهداری کنید. قرار دادن در یک کیسه فریزر تمیز و عدم تماس با روغن و دیگر مواد خوراکی اجازه می دهد تا ماندگاری طولانی تری داشته باشد. هم چنین می توانید مجدداً آنها در خاک بکارید و همین روند را دوباره آغاز کنید.

آماده سازی برای پودر کردن زردچوبه

برای اینکه بتوانید قلم و دانه ها را به پودر تبدیل کنید، کافیست آنها را با آب درون قابلمه بگذارید و حدود ۴۵ تا ۶۰ دقیقه آن را بجوشانید و بعد از اینکه به خوبی جوشید آن را آبکش کنید. جدا کردن پوست در این حالت به راحتی قابل انجام است. مانند سیب‌زمینی پخته شده که به راحتی از پوست جدا می شود.

مرحله پخت دقیقاً مانند پخت سیب زمینی است و با چنگال زدن به دانه می توانید میزان پختگی را متوجه شوید.

آسیاب کردن دانه ها

بعد از اینکه دانه ها را جوشاندید یک شبانه روز در فضای آزاد و محیط خانه آنها را نگهداری کنید تا خشک شوند. البته می توان برای تسریع در کار آنها را در دستگاه خشک کن مواد غذایی قرار دهید.

دمای ۶۰ درجه سانتیگراد مناسب است و مدت نگهداری چیزی بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه.

بعد از اینکه دانه ها خشک شد باید آن ها را به قطعات ریز برش دهید و سپس در دستگاه همزن برقی یا چرخ گوشت بگذارید تا به گرد یا همان پودر تبدیل شوند.
دستگاه آسیاب مخصوص ادویه ها برای این کار آسان تر است. همچنین می توانید به صورت دستی با هاون هم این کار را انجام دهید، همه چیز به شما بستگی دارد.

از زمان شروع کردن مراحل، چیزی حدود یک سال گذشته است و شما به عنوان یک فرد صبور ادویه خود را در خانه کاشته اید. به شما تبریک می‌گویم اما اگر به هر دلیلی از کاشت پشیمان شدید به شما پیشنهاد می دهیم تا پودر زردچوبه را از فروشگاه آنلاین عطاری مطاری تهیه کنید.

خرید پودر زردچوبه آسیاب شده

درباره شیوا فقیه نژاد

شما! آشپزی که تو خونه داری غذا میپزی تو قهرمان من هستی. من مشتاق آشپزی و به اشتراک گذاشتن دستور العمل‌های خوشمزه با شما هستم. هدف من؟ الهام بخشیدن به شما برای ورود به آشپزخانه و طبخ غذاهای تازه و خوش طعم... دستور العمل‌هایی که در عطاری مطاری خواهید یافت عشق شما را به آشپزی و آشپزخانه بیشتر می‌کند، تمرکز من بر روی سهولت آشپزی در وقت کم و طعم‌های جسورانه و هیجان‌انگیز است تا مزه‌هایی لذت‌بخش ایجاد کنیم. دستور العمل‌هایی آسان برای هر روز از غذاهای ایرانی، دمنوش‌های کاربردی و سلامت محور تا غذاهای خاص تمام دنیا...

یک دیدگاه درباره «کاشت زردچوبه در خانه»

  1. حقیقی گفت:

    من زردچوبه تازه رو بدون جوشاندن در آب ، ریز میکنم و میزارم خشک بشه و اون رو پودر و استفاده میکنم. ممکنه جوشوندن زردچوبه از خاصیت اش کم کنه.

    1. شیوا فقیه نژاد گفت:

      سلام دوست عزیز، قطعا مقداری از خاصیت از بین می رود اما این مقدار متناسب با مدت زمان جوشاندن متفاوت هست. هر چه بیشتر در آب جوشانده شود خواص آن بیشتر در آب حل شده و یا بخار می شود. موفق باشید

  2. علی گفت:

    سلام خسته نباشید من امروز خرید کردم کی میتونم بکارمش این فصل میشه یانه

  3. حسین یوسف پور گفت:

    سلام خیلی جالبه ریزوم ها راازکجابایدتهیه کنم

  4. بهاره مستوفی گفت:

    چه جالب، ولی خیلی زمان بر هست این کار و باید خیلی زمان گذاشت. درسته؟

    1. شیوا گفت:

      سلام بهاره جان مستوفی، بله نیاز به زمان دارد و باید با توجه به شرایط گفته زردچوبه را نگهداری کنید تا به نتیجه برسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *