ترخون خشک یک گیاه محبوب در آشپزی است که کاربردهای زیادی دارد. انواع سس سالاد، دلمه، آش، ترشی و شور با استفاده از این برگهای خوش عطر و مزه خواهند شد. به جز آشپزی ایرانی در آشپزی کشور فرانسه هم از ترخون زیاد استفاده میشود.
در فرانسه تخم مرغ و مرغ دو حوزه بزرگ آشپزی است که ترخون در آن خودنمایی میکند.
ترخون خشک چه مزه است؟
تلخ و شیرین، عطر و طعم ترخون واقعاً ویژه و یگانه است. ترکیبی از منزل انیسون یا بادیان و وانیل است که کمی ته مزه آن، نمکی و خاص تر است. شاید تصور این طعم سخت باشد اما حتماً آن را تجربه داشتید و در شور یا ترشی آن را حس کرده اید.
کاربرد ترخون خشک در آشپزی
وسعت استفاده از این سبزی فراتر از چند دستور غذایی است و براساس سلیقه وان در بی نهایت دستور از آن استفاده کرد. آشهای مختلف از رشته و کلم، جو و شله قلمکار و حاج ماشاالله و… گرفته تا انواع دلمه برگ، کلم، بادمجون و گوجه حوزه تخصصی این سبزی است اما چند پیشنهاد برای تنوع بخشیدن به خوراکها و ذائقهتان…
سس سالاد
روغن زیتون، گوجه خشک، حبه سیر یا پودر سیر، ترخون خشک و نعنا خشک را در ظرف سس خوری درب دار بریزید و در یخچال نگهداری کنید. می توانید آن را با میکسر هم پوره کنید یا فقط از آن ها برای مزه دار کردن گوجه و روغن زیتون استفاده کنید. میتوانید از این ترکیب در تمام سالادها مثل سالاد کاهو، خیار، کلم و… استفاده کنید.
املت سبزیجات
با تنوع بخشیدن به املت، صبحانه متنوع جذاب و خوش رنگ و لعاب آماده کنید. اگر گوجهها را رنده میکنید در آن کمی ترخون خشک بریزید. بهتر است در هنگام اضافه کردن با دست برگ ها را پودر کنید تا ریز شوند. اگر گوجهها را به تکههای کوچک برش میدهید، میتوانید در انتهای کار وقتی تخم مرغها را اضافه کردید برگهای ترخون را با دست ریز و بر روی املت بریزید و سپس شروع به هم زدن گوجه و تخم مرغ کنید.
مزه دار کردن ماهی
اگر از ادویه ماهی برای سرخ کردن استفاده نمیکنید، میتوانید ماهی را در ترخون خشک، سیر تازه، آبلیمو، نمک، زنجبیل و رزماری برای دو ساعت در یخچال بخوابانید و سپس ماهی را سرخ کنید. دقت کنید که تمام بخشها مزهدار شده باشند. بهتر است گوشت ماهی نازک باشد تا بهتر مزه مواد را به خود بگیرد.
شور و ترشی
ترخون همه فصل نیست و در تمام فصلها نمی توان به تازه دسترسی داشت، به همین دلیل می توانید از ترخون خشک در شور و ترشی استفاده کنید که همان عطر و کارایی را دارد. کرفس، کلم، خیار، بروکلی، بامیه، کدو یا سبزیجات دیگری که میخواهید ترشی بیاندازید را آماده کنید و با همان ترتیب همیشگی سرکه و ترخون و دیگر ادویهها و چاشنی ها آنها را آماده کنید. تمام!
مرغ شکمپر بریان
برای مهمانیهای خاص نیازی نیست تا مرغ بریان از بیرون تهیه کنید. مرغ را پاک کنید و درون آن را با ترخون، نعنا، شوید، ریحون، برگ بو، گوجه و سیر پر کنید. محلول آب نمک و زعفران را آماده کنید و با سرنگ به تمام گوشت تزریق کنید و برای مدت یک ساعت در فر بگذارید. مرغ بریان بامزه جادویی آماده است!
نحوه نگهداری ترخون خشک
ماندگاری ترخون خشک شده زیاد است. آب آن کشیده شده و در ظرف در بسته بدون نیاز به یخچال ماندگاری کامل و سالم دارد. کپک نمیزند و خراب نمیشود.
ترخون خشک کاربرد های زیادی داره که متداول ترین ها استفاده ازش در ترشی، شور و ماست و سالاد هست. ترخون زمان کوتاهی در دسترس هست برای همین حضور یک شیشه ترخون خشک در کابینت هر ایرانی یکجورایی الزامیست.
ترخون تازه یا خشک طبع گرم و خشک دارد و باعث تحریک ترشح شیره گوارشی معده می شود که این یعنی افزایش اشتها و افزایش سرعت و قدرت هضم غذا و بهبود گوارش.
خواص ترخون خشک
- بهبود هضم
- ضد یبوست
- مقوی معده
- دفع نفخ و بادشکن
- کمک به تولید صفرا
- کاهش درد قاعدگی
- رفع سکسکه
- تب بر و مدر
- رفع کننده درد مفاصل
- رفع کننده خستگی
- آرامش دهنده اعصاب
- کاهش دهنده بوی بدن
مصرف ترخون در هر میزان و مقدار باعث اتفاقات گفته شده در بالا خواهد شد.
طرز تهیه دمنوش ترخون
- ترخون خشک 1 قاشق غذا خوری
- چای سبز 1 قاشق غذا خوری
این ترکیب برای یک نفر است و ساده ترین حالت دم کردن این سبزی معطر و پرخاصیت به حساب می آید. برای بهبود قند خون و کمک به کاهش قند می توانید رزماری، مرزه و یا شنبلیله به آن اضافه کنید.
نکته) بهتر است بانو باردار به مقدار کم و تحت نظر پزشک از ترخون تازه و یا ترخون خشک استفاده کند.
ریحانه علیزاده –
سلام
معرفی خوبی بود. بعضی از این محصولات رو ندیده بودم، ممنون که باعث شدید با این محصولات آشنا بشیم.