تفاوت کینوا سفید، قرمز و سیاه

من عاشق اینم که سبک غذایی سالم و سبکی داشته باشم ومیدونم که از ما به این موضوع علاقه داریم و گاهی موفق بودیم و گاهی هم بر خلاف میل و علاقمون نتونستمی این مسیر رو با موفقیت جلو ببریم. یکی از مواد غذایی که میتونه تو این مسیر بهمون کمک کنه، کینوا هست! کینوا غنی از پروتئین و معروف تریم غذا سالم در جهان که فواید زیادی برای سلامتی داره.
کینوا براساس رنگ تفکیک میشه و سه دسته بندی اصلی داره. سفید، قرمز و مشکی که تفاوت چندانی باهم ندارم. میتونی برای اطمینان به جدول زیر مراجعه کنی. تفاوت هر سه کینوا در هر 100 گرم هست! یعنی هر 100 گرم کینوا در رنگ مختلف چه مقدار آهن، کالری، پروتئین، چربی و فیبر داره

جدول ارزش غذایی دانه های کینوا
| کینوا سفید | کینوا قرمز | کینوا سیاه | |
| کالری | 380 | 370 | 355 |
| چربی | 6 گرم | 7.2 گرم | 3.3 گرم |
| پروتئین | 13 گرم | 14 گرم | 11 گرم |
| آهن | 90% | 50% | 20% |
| فیبر | 9.6 گرم | 6.4 گرم | 19.2 گرم |
ارزش غذایی انواع کینوا تقریباً شبیه هم هستن. مثلاً کینوا سیاه چربی و آهن کمتری داره، ولی این تفاوتها خیلی بزرگ نیستن. نکته مهم درباره کینوا اینه که یه پروتئین کامل حساب میشه؛ یعنی همه اسیدهای آمینهای که بدن نمیتونه بسازه رو داره. به همین خاطر، خیلی از گیاهخوارها کینوا رو توی رژیمشون میذارن چون پروتئین کامل معمولاً فقط توی گوشت و محصولات حیوانیه.
علاوه بر این، کینوا پر از آنتیاکسیدان و مواد ضد التهاب هست که کلی به سلامت کمک میکنن. اگر بخوایم کینوا رو با برنج مقایسه کنیم، باید بگم که کینوا چربی بیشتری داره، ولی این چربی از نوع سالم غیراشباعه که برای قلب خیلی خوبه، پس اصلاً نگرانش نباش!
خوب این جدول تفاوت کینوا از نظر ارزش غذایی بود. اما تفاوت از نظر مزه و طعم و نوع پخت و خاصیت چی؟ بریم برای ادامه ماجرا…
کینوا سفید
کینوا سفید معمولترین نوع کینواست و طعمش ملایمه. وقتی پخته میشه بافتی سبک و پفدار پیدا میکنه که خیلی راحت هضم میشه.
برای پختنش، اول خوب زیر آب سرد بشورش تا تلخیش گرفته بشه. بعد به ازای یه پیمونه کینوا، دو پیمونه آب یا آب عصاره گوشت بریز تو قابلمه. بذارش رو حرارت بالا تا جوش بیاد، بعد شعله رو کم کن، در قابلمه رو بذار و بذار حدود 15 دقیقه بپزه تا آبش کامل جذب بشه. وقتی پخته شد، یه کم استراحتش بده و بعد با چنگال پفش کن تا حسابی سبک و خوشخوراک بشه.
من از کینوا سفید به عنوان جایگزین برنج، پایه سالاد غلات و حتی جایگزین جو پرک تو سوپ نیمه آماده استفاده میکنم.

کینوا قرمز
کینوا قرمز یه کم طعم خاکیتری داره و نسبت به نوع سفید، بعد از پخت ظاهرش رو بهتر حفظ میکنه. به خاطر همین برای سالاد یا مخلوط کردن با برنج (پلو) خیلی مناسبه. روش پختش مثل کینوا سفیده، فقط شاید یکی دو دقیقه بیشتر زمان بخواد تا کامل بپزه و نرم بشه. بعد از پخت هم ظاهرش قشنگتر و خاصتره.
کاربرد کینوا قرمز برای من دقیقا مثل کینوا سفید هست با این تفاوت که دیگه ازش توی سوپ و آش استفاده نمیکنم، تجربه بهم ثابت کرده که خیلی همخونی خوبی با سوپ نداره. با این حال، هنوز هم خوشمزه است!
کینوا سیاه
کینوا سیاه از بقیه مدلها طعم خاصتری داره؛ یه طعم آجیلی و خوشمزه با بافتی تردتر. برای غذاهایی که میخوای یه ظاهر متفاوت و جذاب داشته باشن عالیه، مخصوصاً وقتی با طعمهای تند ترکیبش کنی. پختنش مثل دو نوع دیگهست، فقط چون یه کم سفتتره، ممکنه چند دقیقه بیشتر طول بکشه تا خوب بپزه. بعد از پخت هم تردیش رو حفظ میکنه و توی غذا خیلی خوب به چشم میاد.
بررسی کاربرد هر کینوا در آشپزی
| کاربرد | توضیحات | کینوا مناسب |
| جایگزین برنج | کینوا به دلیل بافت سبک و مغذی بودن، میتواند به جای برنج در غذاهایی مثل پلو استفاده شود. | سفید (بافت نرمتر) |
| سالاد | کینوا سرد در سالادهای سبزیجات یا پروتئینی، طعم و بافتی ترد و مغذی اضافه میکند. | قرمز، سیاه (تردتر و جذابتر در ظاهر) |
| سوپ و آش | افزودن کینوا به سوپ یا آش باعث افزایش ارزش غذایی و ایجاد بافتی دلپذیر میشود. | سفید (جذب بهتر طعم) |
| صبحانه | کینوا پختهشده با شیر یا آب، همراه با میوه و آجیل، یک صبحانه مقوی است. | سفید (طعم ملایمتر) |
| کتلت و برگر گیاهی | کینوا به عنوان پایه در برگرهای گیاهی، بافت منسجم و پروتئین بالا ارائه میدهد. | قرمز، سیاه (بافت محکمتر) |
| پخت نان و کیک | آرد کینوا برای تهیه نان، کیک یا مافین بدون گلوتن استفاده میشود. | سفید (طعم خنثی) |
| پرکننده سبزیجات | کینوا مخلوط با سبزیجات و ادویه، برای پر کردن فلفل دلمهای یا کدو مناسب است. | قرمز، سیاه (جذابیت بصری) |
| میانوعده | کینوای بو داده (پفکینوا) به عنوان اسنک ترد و سالم مصرف میشود. | سیاه (طعم قویتر) |
| غذای کودک | کینوای پخته و پورهشده به دلیل ارزش غذایی بالا برای کودکان مناسب است. | سفید (هضم آسانتر) |
| جایگزین پاستا | کینوا به جای پاستا در غذاهای ایتالیایی با سسهای مختلف استفاده میشود. | سفید (بافت نرم) |
| دسر | کینوا در پودینگ یا دسرهای خامهای با میوه و عسل کاربرد دارد. | سفید (طعم ملایم) |
| غذاهای مکزیکی | در غذاهایی مثل تاکو یا بوریتو، کینوا به عنوان پرکننده مغذی استفاده میشود. | قرمز، سیاه (رنگ و بافت جذاب) |
| گرانولا خانگی | کینوا بو داده در ترکیب با آجیل و عسل برای تهیه گرانولای سالم مناسب است. | سیاه (طعم قوی و ترد) |
| غذاهای آسیایی | کینوا در غذاهای آسیایی مثل سوشی یا کاسه بودا به جای برنج استفاده میشود. | سفید، قرمز (بسته به ظاهر دلخواه) |
| مخلوط با حبوبات | کینوا با لوبیا یا عدس در غذاهای گیاهی برای افزایش پروتئین ترکیب میشود. | قرمز، سیاه (بافت محکم) |
نتیجه گیری و توضیحات تکمیلی:
- کینوای سفید: طعم ملایم، بافت نرم و پفکی، مناسب برای غذاهای لطیفتر مثل دسر یا صبحانه.
- کینوای قرمز: طعم قویتر، بافت تردتر، مناسب برای سالادها و غذاهایی که نیاز به حفظ شکل دارند.
- کینوای سیاه: طعم آجیلی و قوی، بافت ترد، مناسب برای غذاهای خاص و میانوعدههای جذاب.



